Haptotherapie

De haptotherapeut past de haptonomie in therapeutische vorm toe en is gericht om, op affectieve wijze, mensen weer in contact te laten komen met het eigen gevoel.
Als therapeut hoor ik vaak clienten zeggen "ik zit zo in mijn hoofd" en "het is net alsof het contact en mijn gevoel bij mezelf weg zijn".
In de haptotherapie ga je samen met de therapeut op zoek naar de beleving van je gevoelens op dat moment. Als therapeut wil ik je aanspreken in je gevoel. Want voelen is belangrijk. Het zegt alles over wat iets met je doet en waarom je op een bepaalde manier reageert.
In de haptotherapie is het gevoel belangrijk en door middel van gesprekken, positiebepalingen en aanrakingen leer je weer in contact te komen met je gevoel.

Positiebepaling
Door positiebepaling kom je in beweging en ontdek je hoe je je beweegt ten opzichte van anderen en je omgeving. Door in beweging te komen, ga je ook ervaren op welke basis je je keuzes maakt.

De aanraking
Zelf heb ik ervaren dat de aanraking de meest directe vorm van communiceren is.
Het gesprek alleen biedt niet alles. Sommige mensen zijn erg goed in het gesprek, maar kunnen ze net zo goed met hun gevoel overweg dan met woorden? Met een gesprek kun je soms ook mensen om de tuin leiden en kom je niet tot die persoonlijke groei en ontwikkeling die je graag zou willen. Daarom is het belangrijk dat je leert om goed bij je gevoel te komen. Dit kost tijd. Sterker nog, dit mag tijd kosten. Want je gevoel mag je serieus nemen.
Met de aanraking kom je tot de innerlijke gemoedsbeweging. Door de aanraking kom je weer in contact met jezelf en met de ander in je omgeving.
 
In de haptotherapie zijn veiligheid, vertrouwen en respect erg belangrijk. Daarom is het voor mij als therapeut belangrijk om voor jou een veilige omgeving te scheppen zodat je kunt zijn zoals je echt bent. Door je te laten ervaren en voelen wie je bent, kom je achter je patronen, je valkuilen of blokkades. Als je eenmaal ervaren hebt hoe je bent, weet je vaak ook wat je nodig hebt om het anders te willen.
Als haptotherapeute probeer ik niet je probleem op te lossen maar d.m.v. aanrakingen, positieoefeneningen en gesprekken, in beweging te brengen. Je gaat op ontdekkingsreis want uiteindelijk is het belangrijk dat jij ontdekt wie je bent en dat jij leert ervaren wat je nodig hebt om tot de persoonlijke groei en ontwikkeling te komen zoals jij dat graag wilt en welke bij jou past.

Wanneer haptotherapie
Er zijn vele redenen te bedenken waarom je als cliënt steun zoekt bij een haptotherapeut. Hieronder zal ik er een aantal noemen.


Herken je iets van jezelf?
Herken je hierin iets van jezelf? Voel je je aangesproken door het bovenstaande? Misschien is haptotherapie  dan wel iets voor jou.